Śliwa

Trzy odmiany, łączna powierzchnia 10 ha

Top Hit Plus

Owoce duże, podłużne o granatowej, pokrytej intensywnym woskowym nalotem skórce. Miąższ jest zielonożółty, jędrny, soczysty, niezwykle aromatyczny i słodki. Pestka dość dobrze, ale niecałkowicie oddziela się od miąższu. Owoce zbiera się w pierwszej połowie października i można je dłużej przetrzymać na drzewie.

Presenta

Rodzi średniej wielkości owoce, o kształcie typowej węgierki, niebieskogranatowe, z intensywnym nalotem woskowym, o żółtym, zwartym, bardzo smacznym i aromatycznym miąższu, łatwo odchodzącym od pestki. Owoce doskonale znoszą długi transport. Jest to samopłodna odmiana zarówno deserowa, jak i przerobowa. Smak dobry, zbliżony do śliwki domowej ale z mniejszą kwasowością

Węgierka Zwykła

Owoce średniej wielkości, owalne lub odwrotnie jajowate, zwężające się ku dołowi, o dość długich szypułkach. Skórka brązowofioletowa, pokryta białawym nalotem i drobnymi brunatnymi cętkami, mocno przywiera do miąższu, który jest złotożółty, żółty lub zielonkawożółty, zwarty, chrząstkowy, średnio soczysty. Owoce dobrze znoszą transport. Odmiana ceniona przez konsumentów i przemysł przetwórczy ze względu na szerokie przeznaczenie owoców. Jest dobra do spożycia w stanie świeżym, ale także nadaje się do suszenia, na powidła i na śliwowicę.